black decorative triangle
TRIXXO Jobs

Nieuws

Van winkelverantwoordelijke tot brandwacht, klaar voor een carrièreswitch?
24 juli, 2019
Deel via:

Wat is het ideale recept om je vrouwtje te staan in een mannenwereld? Een dosis lef? Het hart op de juiste plaats? Rani Michielse, één van onze uitzendkrachten bij ‘safety’ weet hier alvast alles van. Ze ruilde haar job als winkelverantwoordelijke in voor een functie als brand- en veiligheidswacht. Een echte mannenwereld, maar ze voelt zich er helemaal thuis.

Een madam met ambitie

Als brand- en veiligheidswacht staat Rani in voor de veiligheidsmonitoring van verschillende petrochemische werven en raffinaderijen. Het is een zeer gevarieerde functie: van de aanwezigheid controleren van medewerkers, tot het uitvoeren van gas-metingen, het zit allemaal in mijn takenpakket, aldus Rani. Het takenpakket, samen met de groeimogelijkheden is het punt dat me overhaalde om de sprong in het diepe te wagen. En dat was het effectief. Ik heb 7 jaar gewerkt in een boetiek. Door een omschakeling in mijn leven stond ik er plots alleen voor en moest ik op zoek naar een nieuwe job. Ik vond mijn goesting niet meer in de verkoop en had zin om iets totaal anders te gaan doen. Zo kwam ik bij de opleiding van brand- en veiligheidswacht bij Staffing, een job met verantwoordelijkheid en uitdaging, helemaal iets voor mij. De branche was me geheel onbekend, maar dat heeft me zeker niet tegengehouden. Ik ben nu één jaar actief in de sector en leer elke dag weer bij. Mijn ambitie om te groeien is groot, zo deed ik onlangs mijn examen voor gas-analist. Hier kan ik je een primeur geven, ik kreeg zonet te horen dat ik geslaagd ben. Dat is weer een stapje dichter bij mijn droom om ooit aan de slag te gaan als preventieadviseur.

Een vrouw in een mannenberoep, het heeft ook zo zijn voordelen

Starten in een nieuwe job is natuurlijk altijd een spannend, en in deze functie des te meer. Als projectwerker kom je steeds weer met andere mensen in contact en moet je jezelf dus ook keer op keer opnieuw profileren. Als brand- en veiligheidswacht moet je ook nog eens mensen op de regels wijzen en bijsturen waar nodig. Je wordt echt getest. Hoever kunnen we gaan? Waar ligt de grens? Je kan uiteraard niet anders dan op je strepen staan, of je nu als man of vrouw in deze functie staat. Hierin ervaar ik eerder een voordeel als vrouw. Mannen willen zich tegenover elkaar altijd weer bewijzen, een beetje haantjesgedrag dus. Als vrouw krijg ik hier veel minder mee te maken en hierdoor wordt er zelfs beter naar mij geluisterd.

Elke dag een uitdaging

Als brand- en veiligheidswacht word je telkens weer op een ander project ingezet, dat maakt het net zo leuk. Zo werkte ik afgelopen zomer 3 maanden mee aan een project in Rotterdam en kreeg ik de kans om ‘on the job’ de opleiding van ‘monitoring operator’ te volgen. Hiervoor ging ik 3 maanden lang heen en weer naar Rotterdam. Dit in shiften van 12 uur. Heel zwaar, maar dat maakte helemaal niet uit omdat het zo leuk was om te doen. Anderzijds is er ook de adrenaline wanneer je moet ingrijpen bij gevaar. Op mijn eerste werf moest ik al meteen enkele kleine branden blussen. Ik was dan ook helemaal euforisch toen ik weer thuiskwam, dat gaf echt een kick.

Een straffe madam, ook in haar gezinsleven

Natuurlijk zijn deze onregelmatige uren niet altijd even handig als alleenstaande mama van twee kleine kindjes. Gelukkig kan ik hier rekenen op mijn ouders, die vlak om de hoek wonen. Ook met de papa van mijn kinderen heb ik nog een goede band. Deze steun van mijn omgeving heb ik echt wel nodig. Zonder, zou ik dit nooit georganiseerd krijgen. Sommige periodes zie ik mijn kinderen veel, andere periodes is het echt puzzelen. Dat is als mama natuurlijk niet altijd evident, maar de uitdaging in de job maakt het dat allemaal waard.

Niet twijfelen, gewoon doen!

Twijfelen is sowieso niet aan mij besteed, dat is dan ook mijn advies aan vrouwen die de overstap niet durven maken. Ik wist ook niet of ik dit ging kunnen. Ik heb het hart op de tong, ja, maar een werf monitoren is natuurlijk van een ander kaliber. De beste manier om te leren is het gewoon doen en dat kan in deze sector. Door de tal van opleidingen is dit echt een job waarin je blijft groeien. Als de job je interesseert moet je er gewoon voor gaan!

Interesse in de functie van brandwacht? Neem zeker een kijke op onze sectorpagina.

TRIXXO Nieuws

Bekijk ook deze artikels